dijous, 25 de desembre del 2008

La manipulació de fotografies...




..utilitzant les ja no tan noves tecnologies és un tema de debat des que aquestes existeixen i estan a l'abast de qualsevol fotògraf professional o aficionat. L'any 2006 l'agència Reuters va acomiadar a un col·laborador gràfic d'orígen libanès, Adnan Hajj, per haver retocat una imatge d'un bombardeig sobre Beirut.
Jo som dels que consideren que modificar una imatge pot ser lícit sempre que amb el canvi no es desvirtui el missatge que es vol transmetre... Vos pos dos exemples. Eliminar l'speaker de la foto de Paris Hilton (obra de l'amic i company Sebastià Llompart) contribueix a donar més força visual a la imatge. Diferent seria haver intentat, per exemple, donar la impressió de més o menys presencia de públic a l'actuació de la cantant, cosa que tampoc és gens difícil d'aconseguir. El mateix passa amb la foto dels nins amb patins (aquesta és meva): eliminar el paquet que porta el nin del primer terme i el senyal de trànsit permet centrar l'atenció en lo que vertaderament interessa, i no aporta ni resta informació.
Hi haurà puristes que considerin que mai s'ha de retocar una foto amb la intenció de perfeccionar-la. És una opinió tan respecatble com qualsevol altra..
M'agradaria que en diguèssiu la vostra a través d'aquest bloc. Pens que és un debat força interessant...

1 comentari:

  1. Fins que no vaig tenir la meva primera oportunitat d'atansar-me a "Photoshop" i de mantenir-hi el meu primer contacte, vaig pensar i creure que això de retocar imatges era qualque cosa semblant a un atemptat contra la realitat...

    D'aleshores ençà, crec que és una vertadera obra d'art o d'enginyeria estètica, si més no transformant la realitat, quan se sap fer -com fas tu, Jaume- amb certs criteris d'alt respecte a l'expressivitat d'una imatge.

    No retocar mai una foto seria com no permetre que un pintor dibuixàs un paisatge real de la manera que consideri més adient...

    Així ho veig jo, ara...

    ResponElimina